View Tok Evin Aç Kedileri in a larger map

Tuesday, February 1, 2011

acıktın mı?

her çarşının kendine has bir kokusu var. bunun istisnası büyük şehirlerdeki çarşılardır belki; sözüm ona modernleşen bu çarşılarda kebapçılardan, baharatçılardan yükselen kokular yok olur. samsun, trabzon gibi karadenizin büyük şehirlerinde eski rus pazarları gözden kayboldu ya da yerlerini çinden gelen ucuz hediyelerin pazarlandığı panayırlara bıraktılar. izmir'de kemeraltı çarşısı, kızlarağası hanı çevresinde kalan küçük bir alan hariç eski görüntüsünden uzak sıradan bir yer artık. antep, urfa, diyarbakır gibi güneydoğunun kadim yerleşimleri ise doğuya has o güzel kokulu çarşılarıyla hala göz doldurmakta.

istanbul kapalı çarşının durumu ise biraz farklı. istanbul ruhu bu çarşıyı her daim özel kılmakla birlikte bence her büyük çarşıda olması gereken aktarların ya da sarrafların yokluğu biraz can sıkıcı bir durum diye düşünüyorum. 

yalnız bugün yanlarına almadıkları istanbul lezzetleriyle ilgili bir kitap için birbirlerini suçlayan iki kafadarın üstte bahsettiğim şeylere yakın düşünceleri, çarşı içinde yükselen kebabın kokusunu almalarıyla sanırım biraz değişti.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.